USA Classic Hunter - voor de dromers

Oldtimer kopen in Amerika: veilig betalen

Als de prijs eenmaal is overeengekomen, ga je over tot de betaling van de auto in Amerika. Nog zo’n spannend moment! Of toch niet? Gelukkig is er in zo’n situatie een manier om veilig te betalen: de escrow-service.

Geld overmaken naar Amerika is geen alledaagse bezigheid voor Nederlanders en Belgen. Het kan op verschillende manieren: bankoverschrijving, PayPal, et cetera.

Als het om een relatief klein bedrag gaat en je hebt een goede band opgebouwd met de verkoper van de auto, kun je het erop wagen om zelf tot de rechtstreekse betaling over te gaan. Ik heb dit meermaals gedaan en nog nooit problemen mee gehad. Echter is dit natuurlijk een vertrouwenskwestie met een groot risico en zou ik dit een onervaren koper absoluut niet aanraden.

Escrow

Gelukkig zijn er manieren om zekerheid in te bouwen. In Amerika heb je bedrijven die als neutrale partij kunnen optreden bij de aankoop/verkoop van een auto: de zogeheten escrow-service. Je stuurt hen het geld, waarop zij de aankoop zullen afronden, en ervoor zorgen dat de auto op jouw naam wordt gezet (‘transfer of vehicle title’). Pas daarna betaald de neutrale partij de verkoper, zodat er sprake is van een eerlijke oversteek. Vaak checken zij ook de historie van de auto (d.m.v. CARFAX of b.v. een Marti Report), om het risico van de koper nog verder te verkleinen.

Escrow auto betaling

Tips

Dit alles kost natuurlijk geld, maar hiermee verzeker je dat je geld niet verloren gaat. Wel zo fijn, want voor een beetje auto ben je toch al snel $10,000 kwijt.

Tip: Doe nadat je een prijsovereenkomst hebt met de verkoper een vooruitbetaling van bijvoorbeeld $500. Zo laat je zien dat je serieus bent en kun je de deal sneller beklinken. In ruil hiervoor kun je eventueel vragen dat de verkoopadvertentie wordt verwijderd, zodat de verkoper ondertussen niet op andere gedachten wordt gebracht.

Ook handig: Sorteer tijdens het betaalproces alvast voor op de benodigde exportdocumenten. Wat je precies nodig hebt, lees je hier.

Veilig betalen Amerika escrow

Eerlijke oversteek bij het aankopen van een Cadillac Eldorado Biarritz uit 1977, zonder zelf aanwezig te zijn in Amerika. Met de moderne middelen is het mogelijk.

Oldtimer importeren uit Amerika

Vraag achterlaten

Stel hier gerust je vraag. Ik zal dan zo snel mogelijk antwoorden.