USA Classic Hunter - voor de dromers

Oldtimer op Nederlands kenteken zetten: RDW-keuring, BPM en Verzekering

Als de auto is vrijgegeven door de douane en de BTW is betaald, wordt het tijd om je (tot voor kort) Amerikaanse oldtimer op Nederlands kenteken te zetten. Hieronder zal ik dit proces stap voor stap beschrijven. Dit is gebaseerd op mijn ervaringen met het Nederlandse systeem. In België is dit proces vergelijkbaar, maar zelf heb ik dit nog niet gedaan.

Eenmaal in Nederland mag de auto richting de nieuwe eigenaar. Echter mag je nog niet de openbare weg op omdat de auto nog geen geldig Nederlands kenteken heeft. Hiervoor zal de auto eerst moeten worden goedgekeurd door de RDW. Dit gebeurt tijdens de toelatingskeuring voor oldtimers.

Toelatingskeuring oldtimers

Hierbij moet de auto voldoen aan de individuele toelatingseisen van de RDW. Een oldtimer die in Amerika heeft rondgereden, heeft aanpassingen nodig om veilig deel te nemen aan het Nederlandse en Europese verkeer. Zo zullen o.a. de knipperlichten moeten worden aangepast naar Europese conformiteit.

In Amerika zijn de knipperlichten aan de achterzijde van de auto vaak rood. In Nederland moet dit oranje zijn, anders komt de auto niet door de RDW-keuring. Ook is het in sommige gevallen nodig om het chassisnummer in te slaan op de auto, als deze niet aanwezig of niet leesbaar is. Het chassisnummer wordt ook wel VIN of voertuigidentificatienummer genoemd.

Hiernaast zie je een RDW-keuring voor oldtimers bij een Cadillac Eldorado Biarritz uit 1977, met het eendagskenteken gemonteerd. Hierover later meer.

RDW keuring oldtimer

Kosten RDW-keuring oldtimer

De kosten van de oldtimerkeuring (RDW leges) bedragen zo’n €300. VIN-onderzoek of -inslag kost zo’n 90 euro maar dit is niet altijd nodig. Tel hier op z’n minst de kosten van het (laten) aanpassen van de verlichting naar Europese standaarden bij op.

Je auto klaar maken voor de keuring

Zoals hierboven aangegeven, mag je oldtimer na aankomst in Nederland niet direct de openbare weg op. Op één of andere manier moet je dus de auto klaar zien te krijgen voor de RDW-keuring. Maar hoe doe je dat als je de weg niet op mag?

Gelukkig mag de auto wel gewoon getransporteerd worden. Bijvoorbeeld door een autotransporteur of bij jou achterop de trailer. Hierdoor heb je 3 opties om je auto keuringsklaar te maken:

1. De auto bij jou thuis (of bij je werkplaats) laten afleveren, en maakt daar de auto klaar voor de RDW-keuring.
2. De auto bij een vertrouwde garage laten afleveren die gespecialiseerd is in (USA) oldtimers. Deze maakt de auto vervolgens klaar voor de RDW-keuring.
3. Het hele proces uitbesteden aan de transporteur als zij deze capaciteiten hebben.

Een toelatingskeuring is in feite een soort uitgebreide APK-keuring. Net als bij de APK is ook hier veiligheid het belangrijkste. Dingen als gebrekkige remmen of remleidingen of structurele roest resulteren dan ook zeker in afkeur.

Eendagskenteken

Tenzij je de auto op een aanhanger laadt, rijd je bij scenario’s 1 en 2 op de dag van de keuring zelf naar de RDW. Hiervoor moet je een eendagskenteken aanvragen.

Het eendagskentekenbewijs voor je importauto vraag je aan in combinatie je afspraak. Het eendagskenteken mag je zelf maken.  Bijvoorbeeld van karton en papier. Deze monteer je vervolgens op je auto. Met dit kenteken mag je alleen – via de kortst mogelijke route – naar het keuringsstation rijden.  En weer terug natuurlijk, naar de plaats van stalling.

De wachttijd bij een RDW-keuringsstation kan soms meer dan een maand zijn. Zorg dus dat je op tijd je keuringsafspraak maakt. Vooral als je auto rond de lente/zomer rijklaar is. Zo voorkom je teleurstellingen.

Eendagskenteken verzekeren

Ook moet je het eendagskenteken verzekeren. Er zijn verschillende verzekeraars die deze dienst aanbieden voor auto’s. De eendagsverzekering kost een paar tientjes en is alleen geldig op de dag van de keuring van je oldtimer. Een eendagskenteken kan alleen met WA-dekking verzekerd worden. Een allriskverzekering is niet mogelijk. Rijd dus voorzichtig!

BPM-aangifte oldtimers

Als je auto is goedgekeurd, wordt het proces van het op kenteken zetten van je oldtimer gestart. Echter moet je eerst BPM-aangifte doen. Dit komt doordat, in het geval van import, het hoogstwaarschijnlijk de eerste registratie van deze auto in Nederland betreft. De aangifte is een fluitje van een cent, omdat de meeste van de gegevens automatisch door de RDW naar de belastingdienst worden gestuurd. Tijdens de keuring zal de RDW-medewerker je uitleggen hoe je de BPM-aangifte precies doet. De BPM voor oldtimers is €0; je hoeft dus niets te betalen.

Kentekenafgifte

Je oldtimer is nu eindelijk klaar om op kenteken gezet te worden. Als alles goed gaat tijdens de keuring, stuurt de RDW het kentekenbewijs binnen 4 werkdagen naar je op.

Oldtimer kentekenplaat

Met het kentekenbewijs (en je identiteitsbewijs) kun je vervolgens kentekenplaten laten maken voor je oldtimer. In Nederland doe je dit bij een RDW-erkende kentekenplaatfabrikant. Een volledige lijst van fabrikanten vind je hier. Een oldtimer kentekenplaat bestellen is een simpel karwei; soms kun je je platen dezelfde dag nog ophalen.

Met complimenten van de keurmeester door de oldtimer importkeuring heen!

Donkerblauwe oldtimer kentekenplaat

Zoals je vast wel eens gezien hebt, hebben sommige oldtimers in Nederland donkerblauwe kentekenplaten. In veel gevallen geeft dat de auto net een beetje extra uitstraling. Deze historische ‘oud blauwe’ kentekenplaten mogen alleen gebruikt worden op oldtimers met een datum eerste toelating van vóór 1 januari 1978. Ook moet het kenteken van de auto uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters bestaan.

Deze regels gelden ook bij geïmporteerde oldtimers. Als je nu een oldtimer van voor 1978 invoert, krijg je van de RDW een ‘oud’ kenteken toegewezen. Hiermee je recht hebt op donkerblauwe oldtimer kentekenplaten. Wel zo vriendelijk van ze!

Het rijden met historische kentekenplaten is echter niet verplicht bij deze auto’s. Je staat vrij in je keuze en mag dus ook gewone gele platen voeren.

Amerikaanse kentekenplaten (18.2)

Als je oldtimer oorspronkelijk in Amerika is geleverd, is de kans groot dat een Nederlandse kentekenplaat niet goed past. Je hebt dan een Amerikaans formaat kentekenplaat nodig, ook wel 18.2 kentekenplaat genoemd. Amerikaanse kentekenplaten zijn namelijk kleiner dan de platen die we in Europa zien.

De meeste kentekenplaatfabrikanten kunnen dit formaat leveren. Echter is het soms even zoeken naar een fabrikant die deze Amerikaanse kentekenplaten ook in het donkerblauw hebben.

Na de kentekenafgifte en kentekenplaatmontage is er nog één stap voordat je in je nieuwe oldtimer mag cruisen.

Oldtimerverzekering

Je moet je oldtimer namelijk nog verzekeren om de openbare weg te mogen. Een oldtimerverzekering is vrijwel altijd goedkoper dan een reguliere autoverzekering. De statistieken wijzen namelijk uit dat er veel minder en bovendien veel voorzichtiger wordt gereden met klassieke auto’s. In sommige gevallen heb je je oldtimer al voor tien euro per maand verzekerd. Hoe duur een oldtimerverzekering is hangt voornamelijk af van de waarde van de auto en hoeveel er mee gereden wordt. Net als bij een gewone autoverzekering heb je voor oldtimers de keuze uit een WA-, een WA beperkt casco en allriskverzekering.

Om in aanmerking te komen moet je bij de meeste verzekeraars aan een aantal eisen voldoen:

  • De oldtimer is niet je enige auto. Je moet dus in het bezit zijn van een andere auto voor dagelijks gebruik.
  • Je gebruikt de auto enkel voor recreatie, en dus niet voor woon-werkverkeer of andere zaken.
  • Je mag niet meer dan een bepaald aantal kilometers per jaar rijden. Meestal is dit 5000 of 7500 kilometer.
  • Soms is er sprake van een minimale taxatiewaarde.
  • Soms is er sprake van een minimum- of maximumleeftijd voor de verzekerde.

 

Als je auto op kenteken staat en hij is verzekerd, dan is het tijd om te rijden! Yeah!

Wegenbelasting voor oldtimers (oldtimerregeling)

Als je oldtimer ouder dan 40 jaar is, is deze in Nederland vrijgesteld van wegenbelasting. Wegenbelasting wordt in Nederland ook wel motorrijtuigenbelasting of MRB genoemd. Het gaat hierbij om de datum van eerste toelating van je auto. Deze datum staat vermeld op het kentekenbewijs. 

Is dit langer dan 40 jaar geleden? Dan is je oldtimer dus wegenbelastingvrij. Ook mag je in de wintermaanden (december, januari en februari) gewoon de weg op. De vrijstelling geldt ook voor vrachtauto’s en autobussen die ouder dan 40 jaar zijn en niet commercieel worden gebruikt.

Overgangsregeling voor youngtimers

Is je oldtimer (of youngtimer in dit geval) jonger dan 40 jaar, maar gebouwd is vóór 1 januari 1988? Dan kun je gebruik maken van de overgangsregeling. Je auto is dan niet wegenbelastingvrij, maar je betaalt wel minder wegenbelasting dan een normale auto: het zogeheten kwarttarief. Met deze regeling betaal je maximaal €120 per jaar aan motorrijtuigenbelasting. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden:

  • Wil je gebruik maken van de overgangsregeling, dan mag je in de wintermaanden (december, januari en februari) niet de openbare weg op met je auto.
  • Voertuigen die rijden op diesel of LPG zijn uitgesloten van de regeling.

De overgangsregeling vervalt per 2028. Dit is omdat dan alle oldtimers van vóór 1 januari 1988 de leeftijdsgrens van 40 hebben gepasseerd. Deze auto’s zijn dan dus wegenbelastingvrij.

Denk je er ook over na om een oldtimer uit Amerika te importeren? Op deze pagina vindt je alles wat je moet weten.

Oldtimer importeren uit Amerika

Vraag achterlaten

Stel hier gerust je vraag. Ik zal dan zo snel mogelijk antwoorden.