USA Classic Hunter - voor de dromers

Oldtimer importeren uit Amerika: welke documenten zijn nodig?

Als de betaling eenmaal voltooid is, wil je je nieuwe oldtimer natuurlijk zo snel mogelijk hier naartoe halen. Echter heb je voor de export van een auto vanuit Amerika en import in Europa minstens een tweetal documenten nodig:

  • De Vehicle Title
  • De Bill of Sale
  • De Power of Attorney (in sommige gevallen)

Zonder de Title komt jouw oldtimer Amerika niet uit; zonder Bill of Sale heb je een probleem bij het invoeren en komt de auto niet langs de Nederlandse of Belgische douane. Wat deze documenten precies inhouden, lees je hieronder.

Vehicle title (of: car title)

In de Verenigde Staten is de Certificate of Title wat wij kennen als het kentekenbewijs. Tegelijkertijd met de betaling wil je er dus voor zorgen dat dit kentekenbewijs wordt overgeschreven naar jou. Vehicle Titles in Amerika zijn voertuig-gebonden. Dit is in tegenstelling tot ons kentekenbewijs, wat persoonsgebonden is.

Het overschrijven van de Title (‘Transfer of Title’) is een puur administrateve handeling. Het richt zich enkel op gegevens die over de auto gaan. Hieronder een voorbeeld van 2 delen van de Certificate of Title:

Vehicle Title Amerika

Bill of Sale

Echter zit er ook een financiële kant aan het verhaal. Dit wordt beklonken in de Bill of Sale, oftewel de aankoopfactuur. De Title en de Bill of Sale zijn dus complementair aan elkaar.

Een Bill of Sale is een geschreven stuk waarin de verkoop van een auto wordt gedocumenteerd. Hierop staat de prijs in dollars die voor de auto betaald is. Het aankoopbedrag wordt onder andere gebruikt door de douane in Europa om de waarde van je oldtimer te bepalen. Op basis hiervan wordt de belasting die je moet betalen berekend.

Voor de Bill of Sale is geen standaard qua indeling. Dit verschilt per staat. In sommige staten moet de Bill of Sale ook gelegaliseerd worden (een zogeheten Notarized Bill of Sale).

De meeste Amerikaanse verkopers zullen bekend zijn met deze documenten. Echter is het aan jou, de koper, om dit in goede banen te leiden. Voor de verkoper zal het een nieuwe ervaring zijn om de auto te verkopen aan iemand in het buitenland. Een goede voorbereiding en heldere communicatie met de verkoper is hier dus zeer belangrijk.

Power of Attorney (POA)

In sommige gevallen is er ook een Power of Attorney nodig. Dit is echter alleen het geval in sommige Amerikaanse havens. Een Power of Attorney is een document waarmee je de verscheper toestemming geeft om in jouw naam bepaalde dingen te doen die betrekking hebben tot de Amerikaanse douane en legale zaken. Dit is nodig omdat jij zelf niet in de haven aanwezig bent.

Een ingevulde Power of Attorney moet in Nederland gelegaliseerd worden door een notaris, tenzij je recent in de Verenigde Staten bent geweest. Dan kun je ook een kopie van de douanestempel tonen.

Als alle benodigde documenten correct zijn ingevuld en getekend, kan de auto op transport. In de meeste gevallen zal er naast zeetransport ook binnenlands wegtransport binnen de VS nodig zijn. Over het transport heb ik een apart artikel geschreven. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Oldtimer importeren uit Amerika

Vraag achterlaten

Stel hier gerust je vraag. Ik zal dan zo snel mogelijk antwoorden.