USA Classic Hunter - voor de dromers

Invoerrechten en BTW bij Amerikaanse oldtimer

Als de auto eenmaal vanuit Amerika in Nederland of België is aangekomen, moet de auto door de douane worden ingeklaard. Dit komt omdat de auto van buiten de EU afkomstig is. Maar op welke belastingen en regels moet je letten als je een oldtimer uit Amerika wilt invoeren?

Nederland

Voor het invoeren van oldtimer van buiten de EU hoeven in Nederland echter geen invoerrechten te worden betaald. Ook is er geen BPM van toepassing. Echter moet er wel 9% BTW worden betaald bij het invoeren van oldtimers.

Deze 9% invoerrechten wordt berekend over de aanschafprijs van de auto + de transportkosten. Onder de transportkosten wordt ook het lossen van de container en het inklaren van de auto bij de douane gerekend. Vooral dit laatste (de belasting over de transportkosten) wordt nog wel eens vergeten bij het berekenen van de kosten van het invoeren van een oldtimer.

België

Ook in België betaal je geen invoerrechten te voor een oldtimer. BPM bestaat in België niet. Belgen betalen ook minder belasting over oldtimers: de BTW is slechts 6%.

Wanneer is mijn auto een oldtimer? De criteria

Maar wanneer wordt je auto door de overheid als oldtimer beschouwd? Zowel in Nederland als in België worden nagenoeg dezelfde 3 criteria gehanteerd voor het invoeren van oldtimers:

  1. De auto bevindt zich in oorspronkelijke staat, dus zonder ingrijpende wijzigingen. Denk hierbij aan aanpassingen aan de motor, het chassis, de carrosserie, en bijvoorbeeld het remsysteem. Uiteindelijk is het de douane die bepaalt. Als de auto origineel is, zul je geen problemen hebben.
  2. De auto moet tenminste 30 jaar oud zijn.
  3. Het model of type van de auto mag niet langer in productie zijn. Bij de meeste oldtimers is dit uiteraard geen issue

 

Nadat de auto is ingevoerd, is het tijd om deze op kenteken te zetten.

Oldtimer importeren uit Amerika

Vraag achterlaten

Stel hier gerust je vraag. Ik zal dan zo snel mogelijk antwoorden.