Een oldtimer kopen in Amerika begint natuurlijk met de zoektocht naar jouw droomoldtimer. Maar waar vindt je oldtimers te koop in Amerika?
Dit kun je zelf doen of uitbesteden aan de hand van een zoekopdracht. Er zijn veel verschillende sites waarop je in de VS naar Amerikaanse oldtimers kunt zoeken. Al deze platformen hebben hun eigen voor- en nadelen. Hieronder een overzicht van Amerikaanse sites voor het vinden van een oldtimer of een gewone occasion.
Droomauto gevonden? Lees dan ook zeker de laatste paragraaf over hoe je jezelf het beste kunt introduceren als overzeese koper.
Hieronder een overzicht van alle stappen die komen kijken bij het kopen van een oldtimer in Amerika. Klik op een stap om meer te leren.
Terug naar onze zoektocht. De beste sites voor het kopen van een oldtimer in Amerika, in willekeurige volgorde:
eBay is de Amerikaanse Marktplaats. Sterker nog, eBay was van 2004 tot 2020 eigenaar van Marktplaats. Het is één van de oudere, nog steeds actieve sites van de Verenigde Staten, en is een goede plek voor het zoeken naar auto’s (en wat je verder maar kunt bedenken). Op eBay Motors onder het tabje ‘Classic Cars’ vind je een groot aanbod van prachtige Amerikaanse oldtimers te koop, alsook klassieke Europese en Aziatische wagens.
Een auto kopen op eBay gaat echter een beetje anders dan wij gewend zijn. Veel (maar niet alle) auto-advertenties op eBay werken volgens een veilingprincipe, waar aan het einde van de looptijd de hoogste bieder wint. In tegenstelling tot Marktplaats is een bod op eBay daadwerkelijk bindend en dus brengt het een bepaalde druk met zich mee.
Daartegenover staat dat eBay-advertenties vaak van hoge kwaliteit zijn, met goede omschrijvingen en veel foto’s. Ook zie je welke feedback er in het verleden gegeven is aan de verkoper. Op basis hiervan kun je dus een inschatting maken of dit degene is van wie je jouw droom-oldtimer wilt kopen.
Tip: Geen zin in veilingen? Klik boven de resultaten op ‘Buy it now’ en je krijgt alleen normale advertenties te zien.
Een andere, betrouwbare site om een oldtimer te kopen in Amerika is Autotrader. Autotrader kennen we natuurlijk ook van Nederland. Net als in Nederland heeft de USA variant een sectie speciaal voor klassieke auto’s. De website is specifiek gebouwd voor het kopen en verkopen van auto’s, dus het aanbod is groot en het navigeert makkelijk. Via Autotrader kocht ik mijn eerste Amerikaan.
Net als op eBay is er op Autotrader Classics een steeds groter percentage advertenties te vinden van dealers, alsook veilingadvertenties. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het kopen van een particulier. Het importeren van een oldtimer uit Amerika is voor veel mensen op z’n minst deels financieel gemotiveerd, en prijzen van particuliere occasions liggen nu eenmaal lager.
Net als Autotrader Classics is ClassicCars.com een website die zich richt op oldtimers. Het is een platform dat zich richt op hele wereld, al staan de meeste van deze oldtimers te koop in Amerika. Het filteren gaat makkelijk en je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen advertenties van particulieren te bekijken. Net als veel andere Amerikaanse autosites is het grootste deel van het aanbod hier ook afkomstig van dealers. Wel is er een redelijk groot aanbod.
Hè? Facebook als serieuze optie om auto’s te zoeken in Amerika? Jazeker!
Sinds Facebook het Marketplace-concept heeft uitgerold heeft het een steeds groter deel van de tweedehands automarkt te pakken, zowel in Nederland en België alsook in Europa. Ook het aanbod oldtimers neemt toe. Het platform valt vooral in de smaak bij particulieren omdat ze de meeste mensen al een Facebookaccount hebben. Even een paar foto’s nemen, omschrijving erbij en klaar is Kees.
Doordat het zo laagdrempelig is wisselt de kwaliteit van de advertenties sterk. Ook de filteropties laten helaas te wensen over. Echter geeft het je wel een mooie kans om het lokale aanbod in Amerika te bekijken en een mooie oude Amerikaanse auto te kopen. Of een andere klassieker natuurlijk! Bijkomend voordeel is dat je enigszins een beeld kunt krijgen van wie de verkoper is.
Doordat Facebook Marketplace zich iets meer op de lokale markt richt, kan het zijn dat een Amerikaanse verkoper niet verwacht benaderd te worden door een Europeaan. Echter snijdt het mes aan twee kanten; soms worden auto’s ’te goedkoop’ aangeboden door onwetende verkopers.
Craigslist. Er bestaat een kans dat je nog nooit van deze website gehoord hebt. Toch bestaat deze Amerikaanse site al ruim 20 jaar, en minstens net zo lang worden er auto’s (en meer) op verkocht. Net als eBay wordt het platform gebruikt om vrijwel alles aan te bieden, alleen ligt de focus van Craigslist meer op de lokale of regionale omgeving. Ook is de lay-out en navigatie van de website enorm uitgekleed ten opzichte van zo’n beetje elke website sinds 2005. En dat is geen overstatement.
De gebruikers van deze verkoopsite verwachten waarschijnlijk niet met een internationale koper te maken te krijgen, dus daar zit de uitdaging. Echter is Craigslist typisch zo’n plek waar iemand de all original Ford Mustang van zijn overleden buurman voor een habbekrats te koop zet. Een outsider dus maar zeker een kijkje waard als je zelf wilt zoeken. Een beetje de voorloper van Facebook Marketplace.
Zoals je in tv-programma’s op bijvoorbeeld Discovery misschien wel hebt gezien, zijn veilingen (auctions) erg populair in de Verenigde Staten. Voor oldtimers is dat niet anders. Bring a Trailer (BaT) is een platform dat zich specifiek richt op autoveilingen. Naast oldtimer vind je ook modernere collectables, of bijvoorbeeld auto’s met een extreem lage kilometerstand.
Er zijn een aantal zaken die deze Amerikaanse autoverkoopsite erg interessant maken. Zo wordt de advertentie niet geschreven door de verkoper, maar door een objectieve specialist van Bring a Trailer. Ook zijn er altijd enorm veel foto’s van de auto’s aanwezig en moet de verkoper in een openbare ‘chat’ de vragen van potentiële kopers beantwoorden. Vaak verkeren de oldtimers op BaT in zeer goede staat.
Door de hoogwaardige presentatie liggen de prijzen vaak wel vrij hoog. Daarnaast is deze stijl van auto’s kopen simpelweg niet voor iedereen weggelegd; je bod is bindend en er is veel tijdsdruk.
Net als Bring a Trailer is Hemmings ook een site waar veel auto’s geveild worden. Echter richt Hemmings zich specifiek op oldtimers, en er zijn naast veilingen ook veel ‘gewone’ verkoopadvertenties met een vraagprijs. Soms kun je ook gewoon een bod doen. Het aanbod oldtimers op de site is erg groot.
Naast het verkopen van oldtimers in Amerika richt Hemmings zich ook op andere aspecten van de autohobby: het brengt verschillende magazines uit, organiseert auto evenementen en verkoopt producten. Het is een gekende naam.
Dit hangt uiteindelijk toch vaak van de advertentie en de verkoper af. Kies het platform wat het beste bij jouw wensen en verwachtingen past, maar staar je niet blind op één site. Zelf heb ik een manier ontwikkeld waarop ik de meeste van deze sites in één keer – tegelijk – kan doorzoeken. Zo blijf ik voortdurend op de hoogte van het aanbod dat voor mij interessant is. Hoe ik dat doe? Beroepsgeheim! 🙂
Heb je jouw favoriete Amerikaanse klassieker gevonden? Dan wordt het tijd om de advertentie nog eens goed onder de loep te houden! Ondertussen kun je ook alvast nadenken over het contact met de verkoper, als je dat zelf wilt doen.
Als je een oldtimer in Amerika wilt kopen, is dat vaak geen doorsnee klassieke auto. Wellicht is het een speciale uitvoering of heeft de auto een zeldzame kleur. En lijkt de prijs interessant? Dan wil je je kans zeker niet missen. Het importeren van een auto is niet niks; ook de verkoper zal wellicht met vragen zitten.
Zorg daarom dat je vanaf het eerste contact serieus, net en doelgericht overkomt op de verkopende partij. Als je op afstand een auto koopt in Amerika, begin je in de ogen van de verkoper in feite met een achterstand. Waarom zou de verkoper moeite doen om de auto aan jou te verkopen, als deze hem net zo goed aan iemand in Amerika kan verkopen?
Ik schets daarom bij het eerste contactmoment direct duidelijkheid voor de verkoper: wie ik ben, waarom ik contact opneem en hoe de vervolgstappen (bij aanhoudende interesse) eruit zullen zien. Hiermee maak je het speelveld gelijk t.o.v. Amerikanen die in de markt zijn voor dezelfde auto. Het vermijden van taal- en cultuurfouten draagt hier ook aan bij. Met dit alles vergroot je je kans om de interesse van de verkoper te wekken, en zullen ze je onbewust ook respectvoller behandelen. Via de eerdergenoemde platformen verloopt de communicatie – zeker in het beginstadium – meestal via chat of e-mail. Oudere verkopers geven vaker de voorkeur aan telefonisch contact.
Houd er rekening mee dat de meeste Amerikanen nooit of nauwelijks contact hebben gehad met een Europeaan. Het land is enorm en daarom verlaten de meeste ‘yanks’ het land nooit gedurende hun leven. Eigenlijk wil je dus zo Amerikaans mogelijk overkomen en het de verkoper zo gemakkelijk mogelijk maken. Ze zullen bij het zien of horen van een Europese naam wellicht direct fronsen, dus neem hun vragen (die ze niet zullen uitspreken) weg.
Tot zover de kennis van Amerikanen over Europa. Aan de andere kant: hoeveel van de Amerikaanse staten weten wij te benoemen?
Stel hier gerust je vraag. Ik zal dan zo snel mogelijk antwoorden.