USA Classic Hunter - voor de dromers

Auto verschepen vanuit Amerika naar Nederland / België

De exportdocumenten gaan in de auto en vervolgens mee op transport. Het verschepen van een auto van Amerika naar Nederland of België bestaat vrijwel altijd uit deze 2 stappen:

  • Binnenlands wegtransport in Amerika
  • Zeetransport naar Europa

Nadat de oldtimer is aangekocht, moet deze dus eerst naar een haven in de USA worden gebracht. Vanuit hier wordt de auto op een container- of roroschip geladen.

Binnenlands wegtransport in Amerika

Het regelen van autotransport in Amerika is niet moeilijk. Amerika staat nooit stil en er zijn vele bedrijven die staan te popelen om jouw oldtimer met zorg naar een van de grote zeehavens te brengen. Meestal kan de auto binnen enkele dagen na aankoop al worden opgehaald bij de verkoper.

Het is echter niet altijd even goedkoop om een autotransporter op pad te sturen. Door de grootte van het land is er regelmatig een flinke rit nodig. Dit verklaart ook gelijk de populariteit van staten als Californië en Florida. Ze beschikken over een warm klimaat én grote internationale havens. Als jouw droomauto zich in een staat zonder haven bevindt, is het binnenlandse transport wat duurder.

Kosten autotransport in Amerika

Recent moest een door mij aangekochte auto 350 mijl afleggen naar de haven. Dit kostte zo’n $650. Als de auto dichterbij de haven staat, zal het een paar honderd dollar kosten. Een ander scenario: je vindt een auto in Portland, Oregon. Veel verschepers werken niet vanuit die regio. Hierdoor de auto naar via wegtransport de dichtstbijzijnde internationale haven moet worden gebracht: Los Angeles. Die reis bedraagt zo’n 1000 mijl; dit kost zo’n $1000. Er zijn ook een aantal andere factoren die de prijs van het autotransport beïnvloeden:

  • De grootte van je oldtimer: is deze klein, normaal of groot?
  • De locatie: staat de auto in een stedelijk gebied of op het platteland?
  • Het seizoen: is het druk of rustig?
  • Het type autotransporter: open of dichte carrier?
  • De planning: moet de auto snel worden opgehaald of kan er even gewacht worden?

 

Als grove vuistregel kun je nemen dat binnenlands wegtransport voor auto’s in de USA zo’n één dollar ($1) per mijl kost. Hoe kleiner de afstand, hoe hoger de kosten per mijl. Hoe groter de afstand, hoe lager de kosten per mijl.

Autotransport Amerika naar Nederland of België

Als de auto eenmaal in de Amerikaanse haven is aangekomen, kan deze gereed worden gemaakt voor het verschepen naar Nederland of België. Echter kun je je oldtimer niet zomaar op de kade parkeren.

Daarom raad ik aan om met een gespecialiseerd transportbedrijf uit Nederland of België te werken. In Nederland zitten er bijvoorbeeld verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verschepen en lossen van oldtimers.

Zij werken nauw samen met agentschappen in de Verenigde Staten die loodsen en kantoren hebben in de havengebieden. Zo is het hele proces – wegtransport, zeetransport en alles er tussenin – in handen van één partij. Hierdoor heb je er geen omkijken meer naar. Bovendien is het erg lastig om dit op afstand zelf te orkestreren.

Persoonlijk heb ik zeer positieve ervaringen met Global Transport Amsterdam. Een klein maar zeer kundig bedrijf die altijd meedenken, ongeacht de situatie. Zij kunnen zowel het binnenlandse transport als het zeetransport regelen, alsook het lossen en inklaren van de auto als deze eenmaal in Nederland is aangekomen. Doordat het bedrijf kleiner is als de meeste van haar soort, zijn de overheadkosten laag waardoor je goedkoper uit bent. Ook kunnen ze de auto bij jou thuis, op de zaak of bij de garage afleveren.

Kosten auto verschepen van Amerika naar Nederland of België

Het zeetransport duurt tussen de 2 en 6 weken, afhankelijk van waar je auto zich bevindt. Verschepen vanuit Californië duurt het langst, vanuit New York gaat het snelst. Als je hier ook het binnenlandse wegtransport en het papierwerk bij optelt, ben je vanuit New York zomaar 1,5 maanden verder.

Uiteraard heeft dit ook invloed op de kosten van het zeetransport. Voor een gedeelde 40-voets container ben je vanuit New York en Charleston (South Carolina) zo’n €800-€900 kwijt. Vanuit Los Angeles en Oakland (Californië) zijn de kosten ongeveer €1450-€1650.

Dit is de kale som die er in Amerika betaald wordt voor de verscheping en dus exclusief de lossings- en handelingskosten, verzekering, inklaringskosten en belastingen bij aankomst in Nederland. Aangezien het regelen hiervan uitbesteed wordt, en een partij als GTA je dus ontzorgd door alles te regelen en vooruit te betalen, komen er nog wat servicekosten over de kale zeevracht heen. Verder heeft het formaat van je oldtimer ook invloed op de kosten. Een grote truck met opbouw of een busje nemen namelijk een halve container in beslag. De zeevracht wordt dan naar rato berekend.

Een verzekering heb je al vanaf 1% van de waarde van de auto, met een minimumpremie van €150 en een eigen risico van €500. Voor dit geld kan je het risico eigenlijk niet nemen om zonder verzekering je oldtimer vanuit Amerika naar Nederland of België te laten verschepen. Tuurlijk, de auto zit goed vast op een enorm stevig schip, maar een ongeluk zit uiteindelijk in een klein hoekje.

Autotransport Amerika naar Nederland of België

De Cadillac Eldorado Biarritz van de eerdere voorbeelden bij aankomst in Nederland, verscheept door GTA. Safety first: de bijbehorende blauwe wieldoppen zijn veilig in de kofferbak verscheept.

Containertransport of RoRo?

Hierbij ga ik ervanuit dat de auto per containerschip vervoerd wordt. Als de auto van normaal formaat is en enigszins waarde vertegenwoordigd, is dit de beste, veiligste en snelste keuze. Zelfs grote Cadillac’s en de meeste Amerikaanse pick-ups kunnen prima verscheept worden in een 20- of 40-voets container.

Het alternatief is RoRo-shipping (roll on, roll off), waar jouw auto op een groot dek met andere auto’s staat. Dit is goedkoper, maar ten alle tijden zijn er verschillende (ongewenste) partijen die bij jouw auto kunnen, waardoor je vaak verhalen hoort over ontbrekende onderdelen of zelfs schade bij aankomst.

Dit is bij containertransport niet het geval: de auto wordt in de vertrekhaven geseald en wordt pas in Nederland of België weer geopend. Ook duurt RoRo langer dan containertransport, en vertrekken deze boten minder frequent.

Zodra de auto is gelost en ingeklaard kan deze worden ingevoerd.

Oldtimer importeren uit Amerika

Vraag achterlaten

Stel hier gerust je vraag. Ik zal dan zo snel mogelijk antwoorden.