USA Classic Hunter - voor de dromers

Een oldtimer importeren uit Amerika

Zelf een oldtimer importeren uit Amerika is niet zomaar iets. Je hebt te maken met veel papier- en regelwerk, geldkwesties en internationaal autotransport. Er zijn veel bedrijven die je klassieker naar Nederland of België kunnen verschepen, en zelfs het transport van de verkoper naar de haven in de USA kunnen regelen. 

Echter sta je er tot de aankoop van je oldtimer in Amerika vaak alleen voor. En laat dat nou nét het belangrijkste deel zijn van het importeren. Zeker als je er voor kiest om zelf ‘ongezien’ via het internet te kopen.

In dit artikel behandelen we o.a. de volgende onderwerpen:

  • De voordelen van het importeren
  • Hoe het importproces er van A tot Z uit ziet
  • Of je via het internet moet kopen of zelf naar Amerika moet gaan
  • Hoe lang het verschepen van een auto vanuit Amerika duurt


Benieuwd naar de kosten van het hele importproces?
Hierover heb ik een apart artikel geschreven met voorbeelden en een rekenmodel welke je zelf kunt gebruiken.

Spannend

Laten we eerlijk zijn: Het kopen van een auto in Amerika is gewoon hartstikke spannend, helemaal als het je eerste keer is. Allereerst heb je te maken met taal- en (niet te onderschatten) cultuurverschillen. Daarnaast: Hoe zorg je ervoor dat je precies weet wat je koopt, en bovendien, of je de verkoper kunt vertrouwen (en hij/zij er niet met je zuurverdiende geld vandoor gaat)?

Ook zal je als koper in de meeste gevallen willen onderhandelen over de prijs, en er zeker van zijn dat de benodigde documenten voor transport en invoer in Europa aangeleverd en ingevuld worden.

Zelf oldtimer importeren uit Amerika

Al deze kwesties zijn onvermijdelijk en kunnen flink wat stress opleveren bij het importeren. Misschien dat je hierdoor zelfs denkt “Ik laat die auto wel lekker in Amerika staan”. Echter schrijf ik dit niet om je te ontmoedigen. 

Uit ervaring weet ik dat er gelukkig manieren bestaan die het zelf importeren van een Amerikaanse oldtimer een stuk makkelijker en stressvrijer maken. Na het invoeren van verschillende klassiekers uit de USA wil ik nu graag deze kennis delen met mensen die erover denken dit – met wellicht een beetje hulp – ook te doen.

de voordelen

Er zijn vele redenen te bedenken waarom je een oldtimer uit Amerika zou willen importeren. Dit zijn de voornaamste voordelen:

historie

Als je gelukt hebt, zit er ook nog flink wat historie bij de auto. Bij Europese oldtimer occasions is dit vaak kwijtgeraakt. Hiernaast zie je de garantie die werd afgegeven bij de nieuwlevering van een Cadillac Coupe DeVille uit 1975. Deze auto heb ik recent geïmporteerd uit Amerika. Zo’n stukje perfect bewaarde autohistorie is erg gaaf om te hebben bij je auto.

Oldtimer uit Amerika invoeren: alle stappen

Het proces van een oldtimer invoeren uit Amerika kan opgesplitst worden in de onderstaande stappen. Elk van de stappen heeft een eigen pagina met uitgebreide uitleg en tips. Klik op een stap om verder te gaan. 

Overweldigd? Het valt mee hoor! Dit proces duurt weken of maanden en je hoeft niet alle stappen tegelijk te nemen.

Alle stappen hierboven hebben een eigen pagina met zeer veel informatie. Desondanks wil ik hierbij alsnog een kleine toelichting geven bij elke stap:

1. Zoektocht: het zoeken naar de juiste auto (en de juiste verkoper). Welke sites gebruik je en hoe introduceer je jezelf?
2. Advertentie beoordelen: waar moet je op letten en hoe scheidt je het kaf van het koren?
3. Inspectie: het laten uitvoeren van een lokale inspectie in Amerika door de juiste partij.
4. Onderhandeling: het onderhandelen met een Amerikaan over de prijs van de auto.
5. Veilig betalen: hoe zorg je ervoor dat je zuurverdiende geld niet in rook opgaat?
6. Documentatie: welke documenten heb je nodig voor het importeren en hoe kom je hier aan?
7. Transport: het regelen van binnenlands transport in Amerika en zeetransport naar Nederland of België.
8. Invoeren: douane, invoerrechten en BTW.
9. Kenteken: de auto op Nederlands kenteken zetten, RDW-keuring, APK en verzekering (voor België is dit grotendeels gelijk).

Hulp nodig bij één of meerdere van deze stappen? Lees dan de desbetreffende pagina’s of neem contact met me op. Ik sta je graag bij!

Via het internet kopen of zelf naar Amerika gaan?

Anno 2022 hoef je niet meer zelf naar Amerika te gaan om een oldtimer te kopen en deze te importeren. Via het internet kun je dit vanuit je luie stoel doen. Ten opzichte van afreizen naar de USA heeft dit zowel voor- als nadelen.

Ten eerste: Als je zelf het vliegtuig neemt, beperk je je in feite tot de regio waar je op dat moment bent. Tuurlijk, je kunt eenmaal in Amerika prima binnenlandse vluchten of een huurauto nemen, maar zo lopen je kosten flink op. Die dollars kun je dan niet meer aan de auto uitgeven. Zoek je via het internet, dan kun je kosteloos kiezen uit auto’s in het hele land. Een grotere kans dat je jouw droomauto zult vinden.

Daartegenover staat dat – als je zelf gaat – je de auto zelf kunt bekijken en rijden. Vooral als je over technisch inzicht beschikt is dit een voordeel. Er zijn (zoals je op deze website zal leren) tal van mogelijkheden om de risico’s van ‘ongezien kopen’ te verkleinen, maar zelf rijden zal je pas kunnen doen wanneer de auto in Europa aankomt. Ook kun je via het internet helaas nog niet reizen, dus een vakantie eraan vastplakken gaat ‘em helaas niet worden.

De praktijk

Bovendien is het importeren van een auto op afstand makkelijker te combineren met het dagelijkse leven, vooral als auto’s niet je dagelijkse bezigheid zijn. Je hoeft er geen vakantiedagen voor op te nemen en besteedt gedurende een periode van enkele maanden een paar uren per week (of minder) aan het importproces. Voor de meeste mensen is dat simpelweg praktischer dan een reis naar de USA.

Tot slot: voor welke optie je ook kiest, een Amerikaan importeren is een geweldig avontuur, waardoor je ook absoluut een hechtere band met je auto zult krijgen ten opzichte van een in Nederland gekochte auto. Iemand hoeft maar een blik te werpen op een door mijzelf geïmporteerde auto en ik sta klaar om het hele verhaal van A tot Z te vertellen. Zeker een leuk onderwerp voor op meetings!

Hoe lang duurt het voordat mijn oldtimer in nederland / België is?

Autotransport vanuit Amerika naar de havens van Rotterdam en Antwerpen duurt enkele weken, maar de exacte duur hangt af van de vertrekhaven. Een auto verschepen vanaf de westkust van Amerika (Californië met haar grote havens in San Francisco en Los Angeles), duurt zo’n 4 à 5 weken.

Langs de zuid- en oostkust heb je verschillende grote havens waar regelmatig transportschepen vertrekken richting Europa. Denk aan Houston (Texas), Miami (Florida), Charleston (South Carolina) en New York City (New York). Vanuit deze havens is de boot met jouw oldtimer zo’n 2 à 3 weken onderweg naar Nederland of België.

Duur van het hele traject

Dat gezegd hebbende: houd er rekening mee dat het hele importtraject enkele maanden zal duren. Van het zoeken tot het onderhandelen, het papierwerk, land- en zeetransport, douane en Nederlandse RDW- of Belgische DIV-aangelegenheden; je bent zomaar een paar maanden verder voordat je in je oldtimer op de openbare weg mag cruisen.

Wil je in de hele zomer genieten van jouw klassieker? Begin dan de winter al met zoeken in Amerika. Betreft het een project, en wil je de wintermaanden lekker klussen? Zorg dan dat in de zomer al dicht bij een akkoord met de verkoper bent.

Meer weten over het transport in en vanuit Amerika? Op deze pagina lees je het.

Oldtimer importeren uit Amerika

Vraag achterlaten

Stel hier gerust je vraag. Ik zal dan zo snel mogelijk antwoorden.