USA Classic Hunter - voor de dromers

Aankoopinspectie oldtimer in Amerika

Op basis van de advertentie en het uitwisselen van informatie, foto’s en video’s zou je inmiddels en goed beeld moeten hebben van de auto. Tot dit punt heb je normaal gesproken alleen tijd en moeite – maar nog geen geld – gestopt in de mogelijke import van de oldtimer in kwestie. Dit is dus het moment waarop je voor jezelf de vraag beantwoordt: ben ik dusdanig geïnteresseerd in het importeren van deze auto dat ik er geld aan uit wil geven?

Hiermee bedoel ik dat – voordat je écht de knoop kunt doorhakken om de auto vanuit Amerika naar Nederland te importeren – de auto in Amerika terplekke aan een lokale aankoopinspectie moet worden onderworpen. Dit wordt in de USA een Pre-Purchase Inspection, oftewel PPI genoemd. Zo’n PPI wordt uitgevoerd door een oldtimer expert en kost natuurlijk geld. Maar niet getreurd: door een grondige, objectieve aankoopinspectie (specifiek voor oldtimers) verbeter je ook je onderhandelingspositie. Die kosten haal je er dus vrijwel altijd weer uit.

Pre-purchase inspection

In ruil voor een paar honderd dollar krijg je dan een rapport bestaande uit een tekstueel deel + foto’s en / of video’s, waarin de staat van de auto uitvoerig beschreven wordt. In principe is dit altijd op kosten van de koper. Indien mogelijk wordt er ook een proefrit gemaakt. Kan dit – om welke reden dan ook – niet? Wat mij betreft reden om af te zien van de aankoop. Tenzij je droomauto een niet-rijdend project betreft.

Hiernaast een foto van tijdens de aankoopinspectie van een prachtige Cadillac. De broek en schoenen van de (toen nog) Amerikaanse eigenaar schreeuwen gewoon “Ik rijd Cadillac.” Of Lincoln, vooruit.

Aankoopinspectie oldtimer Amerika

Inspectierapport

Door een inspectierapport te laten maken weet je of de auto zo is als geadverteerd. Is dit niet het geval – kleine gebreken of wijzigingen daargelaten – dan zou je de kosten van de oldtimer aankoopinspectie kunnen delen met de verkoper. Dit spreek je van tevoren af. Let wel: niet elke verkoper zal hiermee akkoord gaan. Een argument dat voor de Amerikaan pleit is dat hij of zij deze kosten nooit zou hebben als de auto lokaal zou worden verkocht.

Op basis van deze pre-purchase inspection bepaal je uiteindelijk ook of de vraagprijs van de auto gerechtvaardigd is. Komt de prijs in de buurt van wat je voor je droomauto over hebt? Dan kun je wellicht gaan denken aan de prijsonderhandelingen. Hoe meer informatie je uit de aankoopinspectie haalt, hoe beter je onderhandelingspositie.

Wie doet de inspectie?

Zo’n aankoopinspectie in Amerika kun je door verschillende partijen laten uitvoeren. De grote autotransport- en importbedrijven in Nederland werken vaak met grote netwerken van inspecteurs, zoals LemonSquad of Auto Appraisal Group. Deze bedrijven hebben in elke Amerikaanse staat inspecteurs die een aankoopinspectie kunnen verrichten voor oldtimers of bijvoorbeeld exotische sportwagens.

Aankoopinspectie oldtimer Amerika pre purchase inspection PPI

Hier vind je een voorbeeld van een inspectierapport van een Ford Mustang uit 1967, een model dat uiteraard ook veel naar Nederland en België wordt geïmporteerd.

De inspectierapporten van deze gespecialiseerde bedrijven zijn vaak omvangrijk en zouden je een goede indruk moeten geven van de staat van de auto. Afhankelijk van je wensen kies je een pakket. Hoe meer informatie je wilt, hoe duurder het pakket. Houd er wel rekening mee dat het voor deze bedrijven een soort lopende band werk is. Soms bevat de inspectie ook een taxatie van de waarde van de oldtimer, al kun je dat het beste met een korreltje zout nemen.

De andere route

Echter zijn er ook andere routes die je kunt bewandelen. Het liefste heb je namelijk dat een échte kenner naar je auto gaat kijken. Bijvoorbeeld iemand die zelf ook dat type auto heeft of had. Persoonlijk heeft dit mijn voorkeur.

Zo heb ik recent een Cadillac Coupe DeVille uit 1975 geïmporteerd uit Pennsylvania. Via-via ben ik in contact gekomen met een kenner die in de buurt van de verkoper woonde en graag een kijkje wilde nemen. Deze man, Joe, heeft zelf meerdere Cadillacs van dezelfde generatie gehad, waardoor hij niet alleen generieke punten kon benoemen, maar ook heel specifieke dingen. Hij weet hoe een goed exemplaar eruit moet zien, hoe deze moet rijden en moet klinken. Achteraf bleek dat enorm waardevol.

Neem na de inspectie rustig de tijd om de dingen op een rijtje te zetten. Ben je overtuigd? Dan wordt het tijd om een bod uit te brengen.

Oldtimer importeren uit Amerika

Vraag achterlaten

Stel hier gerust je vraag. Ik zal dan zo snel mogelijk antwoorden.