USA Classic Hunter - voor de dromers

Oldtimer importeren uit Amerika: alle kosten + voorbeeld

Veel autoliefhebbers hebben er misschien stiekem wel eens over gefantaseerd: een oldtimer importeren uit Amerika. Maar wat kost dat eigenlijk? Hoe kom je van de Amerikaanse verkoopprijs in dollars tot de werkelijke kosten in euro’s, na het transport en het papierwerk?

Een oldtimer importeren uit Amerika bestaat uit vele stappen. Dit importproces heb ik stap voor stap uitgebreid beschreven op mijn website, want het gaat om meer dan alleen geldbedragen.

Importkosten oldtimer USA

In dít artikel richt ik me echter puur op de kosten, zodat het overzichtelijk blijft en je zelf een berekening kunt maken van de totaalprijs van een geïmporteerde oldtimer. Om je een beter beeld te geven doen we dit aan de hand van een praktijkvoorbeeld: een prachtige Cadillac Coupe Deville uit 1977 die te koop staat in Californië voor $10,000.

Ter info: de genoemde bedragen zijn slechts een ruwe indicatie van de kosten van alle losse stappen van het importeren. Bij sommige van deze stappen is het verstandig (of zelfs onvermijdbaar) een specialist in te schakelen, zeker als je voor het eerst een oldtimer uit de USA importeert. Je totale importkosten zullen dan iets hoger uitvallen, maar je hebt een stuk meer zekerheid.

Op het moment van schrijven is de dollarkoers €1 = $1,05.

Oldtimer importeren uit Amerika kosten

1. aankoopinspectie: €475

Als je veilig via het internet een auto wilt kopen in Amerika doe je er goed aan eerst een aankoopinspectie te laten doen. Hoe je het maximale uit deze inspectie kan halen, lees je hier. De kosten van deze pre-purchase inspection liggen zo rond de 500 dollar. Een aankoopinspectie is uiteraard niet verplicht, maar tenzij je de verkoper persoonlijk kent, raad ik je dit ten zeerste aan.

2. Het aankoopbedrag: €8.200

De verkoopprijs is bij particuliere verkopers meestal onderhandelbaar. De Coupe Deville van ons voorbeeld staat te koop voor $10,000. Laten we zeggen dat we na een stevige onderhandeling uitkomen op $8,700. Houd hierin ook rekening met de meestal gunstige dollarkoers.

3. Veilige betaling in Amerika: €500

Het overmaken van een groot geldbedrag in dollars naar Amerika brengt risico’s met zich mee. Als je dit op eigen houtje doet heb je juridisch geen poot om op te staan. Door gebruik te maken van een veilige betaalservice (escrow) kun je dit risico vermijden. Echter is dit niet gratis. Voor zo’n €500 verzeker je jezelf van een veilige betaling aan de Amerikaanse verkoper. Wederom niet verplicht, wel verstandig als je met een gerust gevoel een auto uit Amerika wilt importeren.

4. Transport naar de Amerikaanse haven: €140

Als de oldtimer eenmaal is aangekocht, moet deze naar de Amerikaanse haven worden gebracht. Voor binnenlands autotransport in Amerika kun je uitgaan van grofweg $1 per mijl. Echter zijn je ‘opstartkosten’ bij korte afstanden relatief groter. De Cadillac van ons voorbeeld staat in Downey, Californië, slechts 20 mijlen van de haven van Los Angeles. Toch moeten we hier op minstens $100 rekenen.

5. Zeetransport naar Europa: €1.050

Je auto per container vanuit Amerika naar Nederland of België verschepen is helemaal niet zo duur. Het handigst is om dit door een Europees transportbedrijf te laten doen wat zich richt op het importeren van auto’s, zoals Global Transport Amsterdam (GTA). Zij kunnen dan ook gelijk je auto lossen en inklaren bij de douane. Vanuit Californië zal het zeetransport zo’n $1100 kosten. Vanuit New York is dit zo’n $900.

6. Transportverzekering: €125

De bootreis van Amerika naar Nederland is best een lange. Onderweg kan er van alles met je oldtimer gebeuren. Gelukkig gebeurt er vrijwel nooit iets ernstigs. Echter doe je er wel verstandig aan om je auto onderweg te verzekeren. Een zeetransportverzekering heb je al vanaf €125. Besluit je deze niet af te sluiten, dan zijn alle risico’s voor jou. Liever €125 kwijt dan vele duizenden euro’s.

7. Lossen en inklaren in Nederland: €350

Voordat je oldtimer binnen Nederland getransporteerd kan worden, moet deze in de Nederlandse haven gelost worden en bij de douane worden ingeklaard. Voor het lossen van inkomende containers heb je een speciale vergunning nodig. Hierdoor is het verstandig om een bedrijf in te schakelen die dit voor je kan doen; het is vrijwel onmogelijk om dit zelf goedkoper en veiliger te doen. GTA, het bedrijf dat de transport van mijn oldtimers verzorgt, kan dit voor je doen. Zij regelen dan ook het inklaren voor je. Er zijn ook andere bedrijven die dit kunnen doen. Reken op zo’n €350 voor het lossen en inklaren.

8. BTW bij importeren oldtimer: €840

Bij het inklaren moet je 9% BTW betalen voor de import van je oldtimer. Deze 9% wordt gerekend over de totale kosten om de auto vanuit Amerika in Nederland te krijgen, dus 0,09 x (aankoopbedrag auto + binnenlands transport USA + zeetransport). In ons voorbeeld leidt dit tot de volgende berekening: 9% x (8200 + 135 + 1050) = ongeveer €840.

9. Optioneel: transport binnen Nederland: €100

Als alle administratieve taken zijn volbracht, is je auto ‘vrij’ en mag deze naar zijn rechtmatige eigenaar toe. Echter mag de auto nog niet de openbare weg op, omdat deze nog niet door de RDW gekeurd is. Hierdoor moet je de auto dus (laten) transporteren naar je huis, een vertrouwde garage of een andere werkplaats in afwachting van de RDW-keuring. Gelukkig is Nederland niet zo groot, en autotransport niet heel duur. Van de randstad naar Friesland kost zo’n €100. Dichter bij de randstad zal zo’n €50 kosten.

10. De RDW-keuring: €200

Voordat je met je geïmporteerde oldtimer de weg op mag, moet deze gekeurd worden bij een RDW-keuringsstation. Als je auto goed voorbereid is, is de RDW-toelatingskeuring voor oldtimers een fluitje van een cent. Echter dient er wel betaald te worden voor de diensten van het RDW. De kosten van een oldtimerkeuring liggen rond de €200. Als ook het voertuigidentificatienummer moet worden ingeslagen, ben je nog zo’n €100 extra kwijt.

Totale kosten oldtimer importeren uit USA

Aankoopbedrag in Amerika: €8.200
Totale kosten na import en keuring: €11.900
Kosten import: €11.900 – €8.200 = €3.700

Alles bij elkaar op zien we dat het oorspronkelijke aankoopbedrag van €8.200 zich vertaald naar een totaal kostenplaatje van ongeveer €11.900. Als we het aankoopbedrag van de oldtimer van dit totaal aftrekken komen we op een bedrag van €3.700. Dit zijn dus de totale kosten van het importeren (en binnenlands transport + keuren) van de Amerikaanse oldtimer uit ons voorbeeld. In dit voorbeeld zijn de importkosten zo’n 30% van de totale uiteindelijke kosten.

Echter, als we een auto met een aankoopbedrag van $40,000 (€38.000) als voorbeeld nemen, komen we onderaan de streep op €44.400. De totale importkosten bedragen dan €6.800. In dit geval zijn de importkosten slechts 15% van het totaal.

Kosten besparen

Je ziet dus: hoe duurder de auto, hoe hoger de absolute importkosten (voornamelijk door de BTW) maar hoe kleiner ze in verhouding zijn. En dus hoe meer het importeren loont.

Maar ook voor de kleinere portemonnee liggen er kansen. Door de import slim aan te pakken kun je bij verschillende stappen geld besparen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op!

11. auto klaar (laten) maken voor de RDW-keuring: variabele kostenpost

Om door de toelatingskeuring voor oldtimers van de RDW te komen, moet je auto aan bepaalde technische- en veiligheidseisen voldoen. Op zijn minst moet de verlichting aangepast worden naar EU-conforme lampen. Echter mankeert er aan de meeste oldtimers altijd wel iets: slechte remleidingen, versleten banden, een lekke of verroeste uitlaat, et cetera.

Ook is Nederland op het gebied van verkeersveiligheid een stuk strenger dan Amerika, waardoor je vrijwel altijd APK-afkeurpunten hebt op een geïmporteerde Amerikaanse oldtimer. De kosten kunnen dus soms snel oplopen. Uit ervaring kan ik aanraden hier een buffer aan te houden. Als je zelf de kennis en mogelijkheden hebt om te sleutelen, kun je hier dus flink besparen op uurloon van een garagist. Hoe beter de staat van de auto, hoe minder kosten je hier uiteraard maakt.

Oldtimer importeren uit Amerika

Vraag achterlaten

Stel hier gerust je vraag. Ik zal dan zo snel mogelijk antwoorden.