Als je een oldtimer wilt kopen via het internet, is het erg belangrijk een goed beeld te krijgen van de staat van de auto. Hoeveel moeite hiervoor nodig is hangt ook af van de kwaliteit van de advertentie. Sommige verkoopadvertenties hebben veel tekst en veel foto’s van hoge kwaliteit. Echter kan het zomaar zijn dat de advertentie van je droomauto slechts enkele foto’s en een beknopte omschrijving omvat. Dit hangt ook af van op welke verkoopsite je zoekt.
Persoonlijk zie ik liever het eerste: lekker veel informatie. Deze stap kost daardoor minder tijd. Het zegt meestal ook iets over de verkoper: als deze veel moeite in de advertentietekst en -foto’s heeft gestopt, zijn ze meestal ook makkelijker om mee te communiceren en gaan ze geordend te werk.
Dat is wel zo fijn, want je hebt ze – naast de auto – ook nog nodig voor o.a. het papierwerk en het regelen van transport.
Echter is dat niet altijd het geval. Zijn er maar weinig, of slechte foto’s? Vraag de verkoper vriendelijk of deze meer of duidelijkere foto’s wil sturen. Zo weet je waar je aan toe bent en verklein je de risico’s van het importeren. Heb je al veel informatie en lijkt de auto in goede staat? Vraag bijvoorbeeld of de verkoper een filmpje kan maken van het starten en lopen van de motor.
Ook zie ik persoonlijk graag dat accessoires zoals de radio, elektrische ramen en ruitenwissers goed functioneren. Dit zijn natuurlijk geen onoverkoombare zaken, maar zeggen toch wel iets over hoe de auto is onderhouden. Zijn er dusdanige gebreken? Gebruik het later tijdens de onderhandelingen in je voordeel. Dit soort dingen kun je ook laten controleren tijdens de lokale aankoopinspectie van je toekomstige oldtimer, welke in Amerika de pre-purchase inspection (PPI) wordt genoemd. Vanwege het belang hiervan heb ik over dit onderwerp ook een apart artikel geschreven.
Bij het beoordelen van een verkoopadvertentie is het van groot belang dat je het type oldtimer dat jij op het oog hebt goed kent. Ten eerste helpt dat je het kaf van het koren te scheiden, maar met deze kennis kun je ook om zeer specifieke foto’s of informatie vragen.
Voorbeeld: bij Cadillac oldtimers van de jaren ’70 en ‘80 werd er veel gebruik gemaakt van imitatiehout in het interieur. Vooral op het stuur ging deze ‘trim’ vaak hard achteruit naarmate de auto gebruikt werd; er ontstonden dan barsten of de stukjes houtinleg vielen er simpelweg af. De eigenaar had dan 2 opties: doorrijden met een lelijk stuur, of kiezen voor een stuurhoes. Hierdoor is het stuur bij klassieke Cadillacs uit die tijd een goede indicator van de hoeveel er met de auto gereden is en hoe er mee omgegaan is.
De auto hiernaast heeft volgens de advertentie slechts 32.000 mijl gereden. Dat durf ik te betwijfelen gezien de stuurhoes en de vuile en verweerde instap aan de passagierszijde. Ook vind je aftermarket bekerhouders meestal niet terug in een low mileage original.
Een ander potentieel probleem bij sommige Amerikaanse oldtimers is het vinyldak. Als deze begint los te laten, kan het plaatwerk onder het vinyldak flink gaan roesten. Zo’n oldtimer dak is natuurlijk wel te repareren of te vervangen, maar de vraag is of je dat wilt. Om dan nog maar te zwijgen over een doorgeroest dak. De staat van het vinyldak is bij veel verkoopadvertenties niet goed te beoordelen.
Twijfel je over een bepaald onderdeel van de auto? Vraag dan of er close-up foto’s kunnen worden gemaakt, of een filmpje.
Bovenstaand filmpje kreeg ik op mijn verzoek van de verkoper van een Cadillac Eldorado Biarritz uit 1978 in de USA. Op de foto’s leek het vinyldak in zeer goede staat, maar bij nader inzien viel dit toch tegen. De motor bleek later ook slecht te lopen.
Zo heeft elke klassieker zijn eigen kenmerken, of het nou een Cadillac, een Mustang, een Corvette, een pick-up, of een obscure AMC is. Of een Europees model. Lees je voor het importeren goed in in de modellen die jouw interesse hebben. Een auto ongezien kopen heeft zeker zijn risico’s, maar er zijn absoluut dingen die je kunt doen om deze te beperken.
Tip: kijk naar filmpjes en foto’s van een in topstaat verkerend exemplaar van jouw favoriete oldtimer. Zo creëer je een referentiekader en kun je andere auto’s vergelijken. Als je weet hoe deze Amerikaanse auto’s er oorspronkelijk uitzagen kun je imperfecties, aanpassingen en slijtage herkennen. Ook kun je bij dit proces bijvoorbeeld liefhebbersclubs inschakelen.
Eén van mijn favoriete Youtube-kanalen, Uncle Tony’s Garage, heeft een informatieve video gemaakt over het beoordelen van klassieke auto’s via foto’s en video’s. Uncle Tony focust zich vooral op Mopar auto’s – het filmpje betreft een Plymouth Barracuda – maar de principes gelden natuurlijk voor elk (Amerikaans) automerk.
Stel hier gerust je vraag. Ik zal dan zo snel mogelijk antwoorden.